Проучванията на Трапезица са" /> Екипи ще проучват части от хълма "Трапезица" - Евроком Царевец | Новини


Екипи ще проучват части от хълма "Трапезица"
Начало на археологическите разкопки на хълма "Трапезица". Три екипа ще стартират проучванията си през настоящия археологически сезон. Ще бъдат проучени три отделни точки, представящи различни части от градската среда на "Трапезица".
Проучванията на Трапезица са възобновени след дългогодишно прекъсване през 2006 година и оттогава се следва изработена 30-годишна програма. Тази година три екипа с участието на археолозите Константин Тотев, Деян Робовянов, Мирко Робов и архитект Пламен Цанев ще проучват части от хълма. Екипите са разпределени в различни области. Очаква се първият екип да започне работа в края на юли.
Проф. Тотев продължава проучванията в северния сектор на хълма. Неговите цели са проучване на некропола на църква 23 и около нея и откриване на гробове.
Поетапно ще да бъдат обхванати най-важните сектори на хълма "Трапезица".
Над 2 дка е разкритата част на "Трапезица" с крепостните съоръжения, с наблюденията върху хронологията на крепостта. Там впечатление прави големият жилищен квартал, който се е развил през 14 век. Там се намират и основните улични трасета на града, свързващи неговите порти. Целите на екипа на арх. Робовянов са в два аспекта.
След азербайджанското финансиране на проучванията на хълма "Трапезица" настъпва липса на инвестиции за проектиране и изпълнение на консервационно-реставрационни работи, коментира архитект Пламен Цанев. Средствата обаче за тези дейности няма. Според него е необходимо да бъдат осигурени минимум 500 хиляди лева годишно, за да могат да се наваксат разкритите обекти. Това от една страна би запазило във времето находките, от друга би предизвикало по-голям интерес от страна на туристите. Засега непроучената част от хълма "Трапезица" е 65%.


Вяра Димова
2 Юли 2019 | 18:14
Тагове: Трапезица, разкопки, археология, екипи

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook