България е на дъното на Европейския съюз по брой четящи книги млади хора
България е на дъното на Европейския съюз по брой четящи книги млади хора. 479 хиляди души, или 46% от хората на възраст между 15 и 29 години не четат книги. Тази констатация е включена в правителствения доклад за състоянието на младежта през 2018 г. Документът, изготвен от Министерството на младежта и спорта, бе одобрен от министрите миналата сряда.
В България има 1 042 915 души, които попадат във възрастовата категория младежи, показват данните на правителството. 46% от тях не четат книги въобще, установило проучване на спортното министерство.
Венчо Велков от 15 години вече продава незабравими книги, както той ги определя, в центъра на Велико Търново. Според него интересът днес към книгите не може да се сравни с този преди 15 години, защото днес почти го няма. Той споделя, че хората се привличат от лъскавата корица на книгата пред по-старата корица със стойностното съдържание.
За сметка на книгите хората между 15- и 30-годишна възраст масово работят с компютър, имат смартфон и са постоянно в интернет. А това може да се каже, че са едни от враговете на хартиения носител днес. Според Венчо ниските доходи днес не са фактор за слабия интерес към книгите, а причината е в апатията на хората към духовното.
Оказва се и че обемът на книгата плаши хората. И все пак от процентът четящи хората днес насочва вниманието си предимно към специализираната литература. Срещаме Драгомир, според когото четенето днес е богатство.
Според проучването по незаинтересованите от книгите са мъжете, около 80%, докато при жените делът на нечетящите е 60 на сто.


Вяра Димова
1 Юли 2019 | 16:31
Тагове: книги, читатели, Европа, младежи

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook