Ивана Стоянова: “Употребата на наркотици води до социални, юридически и медицински последици за обществото“
Отбелязваме Международния ден за борба с наркоманиите. Според проучване на националния фокусен център за наркотици и наркомании, направено в 8 училища във Велико Търново, всеки пети ученик в града е опитвал наркотични вещества, като възрастовата граница за първо посягане към дрога е между 13 и 15 години.
Проучването обхваща 1300 ученици в областта. Около 19 процента от тях сочат, че са опитвали наркотични вещества. Посегналите към тях за първи път са към 17 процента. Проблемът с употребата на наркотични вещества във Велико Търново основно е сред подрастващите в училищна възраст.
Тя подчерта, че употребата на наркотици води до социални, юридически и медицински последици за обществото.
Статистиката се запазва и през годините. Такова проучване е правено между 2006 и 2008 година и тогава данните показват подобни резултати.
Според Ивана Стоянова в сравнение с по-големите градове в страната като София, Пловдив, Варна и Бургас, във Велико Търново статистиката не е толкова стряскаща.
Според Европейския доклад за наркотиците от 2019 г. около 2% от населението между 15 и 64 години, също употребяват канабис. В същото време групата на хероинозависимите намалява и застарява.


Вяра Димова
26 Юни 2019 | 18:05
Тагове: наркотици, ученици, статистика, наркомании

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook