Уволняват 60 работници и служители в търновска шивашка фирма
Предстои масово уволнение на 60 работници и служители в търновска шивашка фирма. По случая е постъпила писмено уведомление от работодател, с което Дирекция „Бюро по труда“ е уведомена. Това съобщи директорът на институцията инж. Невена Стефанова. В тази връзка от страна на Д “ИТ“ ще бъде извършена проверка относно спазване на процедурата за масовото уволнение. По думите на инж. Стефанова отдавна не е имало такъв случай.
През месец юни 2019 година Дирекция „Инспекция по труда“ констатираните нарушения са 270, от тях 6 неизпълнени предписания. От установените нарушения най-голям е броят на трудовите правоотношения – 141 броя, като най-честите нарушения са по заплащането на труда и работното време.
От Дирекция „Бюро по труда“ отчитат спад на безработицата за месец май със 100 души спрямо предходния месец. Регистрираните безработни жени са са 950 или близо 60% от общо регистрираните. А регистрираните безработни лица до 29 години са 225 или около 13% от всички регистрирани безработни лица. Безработните над 50 години са около 35%.
От Регионалната дирекция за „Социално подпомагане“ информираха, че законът за личната помощ регламентира, че до 31 декември 2020 година, право на лична помощ имат хора с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност, деца с право да чужда помощ с определени 50 и над 50 на сто степен на увреждане, както и децата без право на чужда помощ с определена 90 и над 90 на сто степен на увреждане.
До момента във великотърновска област са подадени общо 2247 заявления за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите. Със заявена потребност за включване в механизма за личната помощ са общо 126 заявления.


Вяра Димова
26 Юни 2019 | 18:01
Тагове: уволнение, инспекция, безработица, нарушения

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook