Обитателите на блокове все по-трудно дават пари за поддръжка на асансьори
По-голяма част от асансьорите във В. Търново са стари и амортизирани. Въпреки, че поддръжката им на месец е символична, обитателите на блоковете все по-трудно дават пари и така рискуват живота си, каза Николай Николов - собственик на фирма за поддръжка на асансьори. Той призова гражданите, да сигнализират на посочените в кабината телефони, ако заседнат в асансьор, като помощ ще им бъде оказана до няколко минути.
„Асансьорът иска да ме управлява, не аз него“, така започна разказа си 76-годишната Иванка Йорданова, която живее на петия етаж и страда от заболявания на краката. Разказва, че асансьорът е на близо 60 години. Съоръжението постоянно се чупело, въпреки че през пролетта е правен ремонт за 960 лв.
Иванка разказва още, че асансьорът често спирал между етажите, но тя се справяла със ситуацията. Асансьорът в блока на Мара Иванова също често бил за ремонт.
Въжета, прозорци и устройствата за двустранна връзка са най-честите проблеми на съоръженията. Поддръжката е символична, но обитателите на блоковете не искт да дават пари за нея, каза собственикът на фирмата за поддръжка на асансьори във В. Търново Николай Николов.
Николов, каза още, че хората не умеят да пазят, а резервни части все по-трудно се намират.
Поддръжката на асансьор за месец е около 50 лв, а цялостен ремонт варира от 100 до 2000лв., в зависимост от повредата. За да спестят от парите за ремонта обаче, много от домоуправителите прибягвали до услугата „направи си сам“, която застрашава обитателите и рискува живота ми, допълни още Николов.


Соня Симеонова
24 Юни 2019 | 18:25
Тагове: асансьор, поддръжка, ремонт,

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook