Журналисти в училище
Ученици от Професионална Гимназия по Туризъм "Д-р Васил Берон" във Велико Търново проведоха журналистическо състезание на тема "Заглавието, което продава". В рамките на няколко минути учениците трябваше да измислят атрактивно заглавие на произволен тест. Като ментори в състезанието се включиха журналисти от местни медии.
За четвърта поредна година Професионална гимназия по туризъм във Велико Търново участва в инициативата "Журналисти в училище". Учениците имаха възможността да разговарят с Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация "Работилница за гражданска инициатива", като основният фокус бе медийната грамотност сред младите и как да разпознават истинските от фалшивите новини. Като заключителна част от събитието учениците проведоха състезание. На случаен принцип учениците и менторите бяха разделени на екипи. Всеки екип получи един и същ текст, на който трябваше да постави заглавие. След приключване на времето екипите презентираха избраното заглавие и причините за избора му.
За финал в беседата си с учениците, Илияна Николова допълни, че в съвременния свят основен източник на невярна информация е интернет, който обаче в същото време е и най-големият резервоар на познания в света. Затова е много важно да можем да различаваме признаците на фалшивата информация, за да се възползваме спокойно от полезните знания. Инициативата за срещата бе на Фонд "Валя Крушкина" създаден при Фондация "Работилница за граждански инициативи" в памет на журналистката Валя Крушкина.


Соня Симеонова
18 Юни 2019 | 18:42
Тагове: ученици, журналисти, училище, състезание

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook