Държавна агенция "Архиви" награди великотърновския учен проф. Георги Георгиев
Във връзка с Международния ден на архивите проф. Георги Георгиев бе награден от Държавна агенция "Архиви". Наградата му бе връчена тържествено в Държавния архив – Велико Търново от Началника на архива Боряна Маринова. На тържеството присъства колективът на архива и ученици от Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" – Велико Търново.
Проф. Георгиев изтъкна изключителната роля на държавните архиви за запазване на документалното наследство на България и за разкриване на истинската история на нашата страна. Сътрудничеството му с Държавния архив – Велико Търново започва преди повече от десет години с най-дейното участие на сестра му д-р Марияна Николова Георгиева. Целта е издирване на документи и написване на многотомна Илюстрована история на Поликрайще.
Проф. Георгиев посочи, че неговият баща Никола Георгиев Попниколов – повече от три десетилетия директор на училището е съхранил и предал в Държавните архиви всички документи на училището. Затова е могло да бъде възстановена точно историята на учебното дело в Поликрайще от 1887 г. до ден днешен.
На тържеството по повод Международния ден на архивите присъства колективът на архива и ученици от Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" – Велико Търново.


Соня Симеонова
13 Юни 2019 | 17:43
Тагове: професор, награда, архив, документи

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook