Хората с нов ТЕЛК могат да поискат преоценка
Хората с увреждания, които са с нов ТЕЛК, могат да подадат заявление за преосвидетелстване в срок до 11 юли. Тази възможност се дава на хора, които са освидетелствани между 3 август 2018 г.и 10 юни 2019 г. и смятат, че са ощетени от новата наредба за медицинска експертиза.
Хората, които са преминали освидетелстване и смятат, че са ощетени ще имат само един месец за да подадат заявление декларация за преосвидетелстване. Това обаче ще предизвика известни затруднения на трудно подвижните хора, а въпросът е дали си струва, каза Мария Михайлова която е втора група с 83% инвалидност.
Снежана Кирчева и Велика Минкова нямат заболявания, но ги боли не само за приятелката им Мария, но и за всички трудно подвижни хора.
Досега съпътстващите заболявания на хората с увреждания носеха 20%, само ако водещата диагноза носи до 80% инвалидност. От влезлите в сила промени става ясно, че съпътстващите заболявания ще бъдат изброени и ще носят 50%. Проблем остава неравностойното заплащане по групи инвалидност, каза още Мария.
Не е ясно колко точно хора ще се възползват от еднократното право на преосвидетелстване. През последните месеци на миналата година новите пенсионери с инвалидна пенсия са 6554 от общо 25 700.


Соня Симеонова
13 Юни 2019 | 17:41
Тагове: инвалиди, ТЕЛК, заявления, преоценка

« Назад




live


Евроком Царевец

Търсене








Изпрати репортаж







Настройване на цифров приемник


Тайната къща



Предавания



Станете наш почитател във Facebook