Два язовира в община Стражица преляха и наводниха училище и къщи
Язовирът край село Нова Върбовка и язовирът „Чешме дера“ до село Камен преляха и наводниха къщи и едно от училищата в село Камен. Няма пострадали и бедстващи хора. Екипи на пожарна безопасност цяла нощ обезводняваха и обезопасяваха засегнатите терени. На критичните точки бе и Областният управител на Великотърновска област Любомира Попова.
Водната стихия връхлита село Камен в малките часове на нощта, когато стената на язовира „Зеленчуков дол“ край село Нова Върбовка се къса и залива съседният - “Чешме дере“, който е в непосредствена близост до с. Камен. Той също прелива и наводнява няколко къщи, които са в най-ниската точка на селото.
Прииждащата от язовира вода събаря и стена на постройка в двора на училището. Водата наводнява и мазето, от което часове наред изпомпваха вода.
Учебните часове днес са отменени, а децата от утре ще посещават другия корпус на училището. Според кмета на селото ситуацията е овладяна благодарение на бързата реакция на Пожарна безопасност и Защата на населението при бедствия и аварии .
Причините за ситуацията са обилните проливни дъждове, каза областният управител.
Комисар Красимир Кръстев каза, че още през нощта са обиколили наводнените къщи, които са били най- засегнати и се е наложило веднага да бъдат отводнени.
Не е ясно защо не е бил премахнат незаконният язовир, който се намира под язовир „Чешме дере“, но над нивото на селото и също крие опасност. Двата големи язовира са получили миналата година предписания за почистване, които е трябвало да извършат до 17 юни. Почистени ли са били двата язовира, готови ли са били да поемат обилни дъждове или критичната ситуацията е вследствие на човешка небрежност предстои да бъде изяснено.


Соня Симеонова
12 Юни 2019 | 09:45
Тагове: язовир, наводнение, къщи, училище, Камен

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook