"Истини и легенди за Дракула в светлината на новите находки от разкопките в Свищов"
Проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов разкриха истините и легендите за Дракула в светлината на новите находки от разкопките в Свищов. Миналият месец стана ясно, че са открити първите уникални находки в средновековната крепост Калето в Свищов, които показват с голяма вероятност достоверността на историческия извор даващ информация за сблъсъците между Дракула и османците.
При направените разкопки бяха открити характерни гюлета за кулеврини. Това са едни от първите оръдия, характерни до 15-16 в. Те показват с голяма вероятност достоверността на историческия извор, даващ информация за сблъсъците между граф Влад Цепеш - Дракула и османците. Според проф. Овчаров познанията на хората се свеждат до вампирските навици на графа.
Внукът на Мирчо Стари е Влад ІІІ Цепеш или според грамотите – Йоан Влад. Проф. Овчаров изтъкна, че именно Йоан е българското царско име. Влад ІІІ Цепеш управлява 3 пъти влашкото воеводство.
Важните моменти в историята са войните с турците, това става при второто управление на Влад ІІІ Цепеш. Той има два похода. Вторияте най-големият. За него свидетелства личното писмо на Влад III до унгарския крал, в който го моли за подкрепление при борбата с османските завоеватели, но не получава такава. През зимата на 1461-1462 година той преминава замръзналия Дунав и осъществява голямо нападение, при което са превзети 17 града. През лятото на 1462 година той прави самостоятелна кампания. Тя в началото има успех, но след това се налага да бяга в Унгария, където обаче го обвиняват в измяна. Хвърлен е в Вишеград, където лежи 12 години. През 1475 година за два месеца успява да се добере до влашкия трон, но при една битка с Басараб III Стария е убит. Смята се, че Дракула е погребан в манастира "Снагов", където е намерен обезглавен труп.
Династията на Йоан Влад е с българо-кумански произход. Той се смята за наследник на българските царе.


Вяра Димова
5 Юни 2019 | 18:15
Тагове: граф Дракула, история, находки, Свищов, разкопки

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook