Горна Оряховица празнува
С церемония по удостояване със звания и награди започна тържествената сесия на Общинския съвет в Горна Оряховица по случай празникът на града. На нея присъстваха делегации от Германия, Естония, Румъния, Турция, Украйна и Унгария. Гости на тържественото заседание бяха и зам.-областният управител инж. Детелина Борисова, кметове и общински съветници.
С тържествено заседание на Общинския съвет започна програмата за празника на Горна Оряховица. По традиция на нея бяха удостоени новите почетни граждани. За изключителни заслуги в спорта, като треньор по акробатика и заслужил майстор на спорта бе удостоен Иван Стойчев. Почетното звание бе връчено и на Атанас Бахчеванов дългогодишен ръководител на Младежкия театър в Горна Оряховица. Носител на редица постижения и награди. Десет достойни горнооряховчани получиха наградите за принос към общината в сферата на образованието, науката, здравеопазването, културата и спорта.
Програмата продължи с тържествено издигане на знамето на Горна Оряховица и празничен поздрав от кмета на града.
Гражданите и гостите на Горна Оряховица станаха свидетели на откриването на втория в България паметник на най-известния банкер, финансист и политик на 20 век - Атанас Буров.
Двуметровата бронзова фигура е дело на скулптора Борис Борисов и е поставена до църквата „Успение Богородично“ . Паметникът е направен изцяло с дарения, а през 2000 година именитият българин бе обявен посмъртно за почетен гражданин на Горна Оряховица.


Соня Симеонова
29 Май 2019 | 17:54
Тагове: празник, Горна Оряховица, почетен, гражданин, паметник, Атанас Буров

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook