Над 1000 великотърновци и гости на града се включиха в традиционното шествие за 24 май
Велико Търново отбеляза тържествено 24 май - Деня на българската просвета, култура и писменост. Над 1000 деца от детските градини във Велико Търново, ученици и учители от всички училища, курсанти, студенти и преподаватели от двата университета, жители на старата столица и гости от България и чужбина се включиха в традиционното шествие. То започна от площад "Велчова завера" и продължи до сградата на общината. По традиция малките великотърновци носеха портрети на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, също и на бележити българи, оставили следа в сферите на просветата и духовността. Тържествени маршове изпълниха Духовият оркестър на Общината и оркестрите на СУ "Емилиян Станев" и НВУ "Васил Левски". Цялото празнично шествие посрещна кметът Даниел Панов, който поздрави всички с днешния празник.
Той припомни, че делото на светите братя Кирил и Методий е едно от най-големите български достижения, но с европейски и световни величини.
След празничното слово кметът на Велико Търново връчи общинската награда "24 май". Тя се присъжда за изявен зрелостник. Носител на отличието тази година е Десислава Димитрова от Старопрестолната гимназия по икономика.
Освен общинския приз "24 май", той връчи грамоти и на всички 54 пълни отличника, завършващи 12-ти клас във Великотърновска община. Последва благослов от Негово високо преосвещенство великотърновския митрополит Григорий.
Кметът на града се срещна и с дейци на образованието и културата в Ритуалната зала на Общината. Те бяха приветствани отново лично от градоначалника. Бяха връчени и старопрестолни грамоти. Програмата продължи с празничен концерт.


Вяра Димова
24 Май 2019 | 15:06
Тагове: 24 май, празник, шествие, ученици, Кирил, Методий, писменост

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook