Увеличаваме разходите си по-бързо от останалите европейци
Увеличаваме разходите си по-бързо от останалите европейци. Трите сфери, за които приоритетно ще харчим пари, са екскурзии, домакински електроуреди и ремонт на жилището. Това показва проучване за нагласите за потребление в страните от Европейския съюз.
Българите са номер едно по отношение на ремонтите в дома. Не малка част от искат да обновят жилищата си през тази година. Това е с 19% повече от средното за Европейския съюз ниво от 33%. Голяма част от хората поставят ремонта на дома и потребленията в него на трето място по необходимост след пътуванията.
През 2019 година много българи планират да подновят електроуредите си, като над 50% от тях искат да си купят готварска печка, хладилник и пералня. В това отношение страната ни е на първо място в Европейския съюз, където около 40% от хората искат да подменят електроуредите. Причината за това е, че домакинските уреди в България са доста стари.
67% от българите планират през 2019 година да харчат повече за свободното си време и пътувания в сравнение с изминалата година. Този показател е над средното за Европейския съюз ниво от 60%. Със 7% са се увеличили българите, които възнамеряват да пътуват повече в сравнение с предходната година.
Страната ни не се различава много от другите държави по отношение на това за какво искат хората да харчат парите си. Но нарастват намеренията на българите да спестяват. Делът на хората, които смятат да спестяват расте с цели 17% за година. Същевременно голяма част от пенсионерите у нас са категорични, че месечните им доходи са недостатъчни за най-необходимите нужди, а пестенето е напълно невъзможно.


Вяра Димова
22 Май 2019 | 15:05
Тагове: разходи, ремонти, европейци

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook