Село Никюп се побратими с френско село
Великотърновското село Никюп се побратими с френското село Ондовил, регион Нормандия във Франция и стана първото село, което се побратимява с друго село някъде по света. Официалната церемония се състоя на площадката за наблюдение на спектакъла „Звук и светлина“. На нея присъства Областният управител Любомира Попова, зам.-кметът на В.Търново Снежана Данева, кметът на с. Никюп Йорданка Атанасова и делегация от френското село Ондовил.
Официалната церемония започна с поздравителен адрес от кмета на с. Ондовил-Жан Клод Руан прочетено от зам.-кмета на селото Жан Шарл Пари.
Кметицата на с. Никюп подчерта, че мястото за побратимяването не е избрано случайно, тъй като крепостта „Царевец“ е сърцето на историческата и духовна столица на България. Тя разказа, че идеята за побратимяването дошла, когато между нея и френско семейство възникнало приятелство. Семейството било на посещение на Никополис ад Иструм и след няколко дневен престой се влюбило в природата и хората в селото.
Не е важно колко си голям, а колко е голямо сърцето ти, каза областният управител Любомира Попова в приветствието си към двете села.
10-годишното партньорство на В. Търново с френския град Байон оказва безценна помощ в областта на старинните сгради и на паметниците на културата. Благодарение на побратимяването ни имаме 20% покачване на френските туристи, каза зам.-кметът на В. Търново Снежана Данева
Ондовил е първото село, с което се побратимяват българи. След побратимяването според традицията, на указателната табела на входа на Ондовил ще бъде изписано името на Никюп, а до него ще стои знамето на България.


Соня Симеонова
17 Май 2019 | 16:47
Тагове: село Никюп, Ондовил, Франция, побратимяване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook