Повишава се заболеваемостта от сърдечносъдови заболявания
Сърдечносъдовите болести остават водещата причина за смърт и инвалидизация както и у нас, така и по света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30-45%. Днес десетки великотърновци измериха кръвното си налягане. Инициативата е част от националната кампания по повод Световния ден за борба с хипертонията – 17 май. Кампанията се провежда едновременно в 12 областни града.
По данни на Националния статистически институт - проведено европейско здравно проучване за периода 2008-2017 година, заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония и увеличаване на пациентите с високо кръвно налягане в по-млада възраст - 45-65 години.
Изследванията показват и увеличаване процента на регистрирани пациенти с предсърдното мъждене. Това е вид аритмия, която много често е безсимптомна и води до инсулт.
Причината за това на първо място е нездравословният начин на живот, а на второ е липсата на информираност. Това е идеята и на безплатните измервания на кръвно налягане, които се проведоха във Велико Търново по повод Световения ден за борба с хипертонията.
Освен кръвно налягане специалисти измериха теглото, талията и килограмите на всички желаещи. Бяха направени и анкети за здравословното състояние. Събраната информация се предоставя на Българската лига по хипертония и служи за скрининг статистика. А идеята е да се повиши качеството на превенция.


Вяра Димова
17 Май 2019 | 16:45
Тагове: кръвно налагане, сърце, заболявания, хипертония

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook