Поскъпването на тока от 1 юли - пореден удар за хората с най-ниски доходи
Производители и доставчици на електроенергия искат поскъпване на тока от 1 юли. Според публикуваните данни, едно от енергоразпределителните дружества е заявило поскъпване с 67,6 % повишаване на нощната електроенергия, а дневната с 3,5%. Как ще се отрази на хората поскъпването, вижте в следващия репортаж.
Повече от 50% поскъпване на електроенергията поискаха от електроразпределителните дружества. Въпреки, че от КЕВР уведомиха, че поскъпването няма да е драстично, повод за притеснение има най-вече при хората с ниски заплати и пенсии.
От 2015 година насам цената на тока всяка година регулярно се повишава, като най-голямо увеличение се наблюдава през 2018 г., и при двете тарифи-нощна и дневна. От 1 юли се очаква да отпадат таксите за пренос и достъп при износ на електроенергия, след като Съдът на ЕС постанови, че са несъвместими с правилото за свободно движение на стоки. Това означава, че административните такси трябва да са минимални, а цената да е за реално произвежданата електроенергия. С колко точно ще е повишението на електроенергията все още не е ясно.


Соня Симеонова
16 Май 2019 | 18:17
Тагове: електроенергия, цена, повишение, потребители

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook