Няма липсващи лекарства във Великотърновските аптеки
Тенденцията десетки лекарства да се спират от продажба от производителите им продължава и през тази година, сочат данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата. Наша проверка установи, че за сега във великотърновските аптеки няма спрени лекарства, има само закъснели при доставката, но аптеките предлагат алтернативи.
Продължават процедурите по изключване на лекарства от позитивния списък, плащани от Здравната каса, което означава, че медикаментите или са спрени от производство или не се внасят у нас. Във В.Търново все още не се наблюдава такава тенденция, твърдят фармацевти. Според тях причината да липсва лекарство в аптеките се дължи на забавяне при доставката.
В тези случаи в аптеките се предлагат заместващи варианти.
Такъв е случаят на Мара Семова. Тя страда от хипертония и в момента медикаментите й са заменени с алтернативен вариант.
Алексей също страда от високо кръвно, но твърди, че винаги си намира изписаните лекарства, които голяма част се поемат от Здравната каса.
По данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата, производителите на 40 вида лекарства са поискали продуктите им да бъдат извадени от позитивния списък и да им бъде вписана цена в регистъра на пределните цени, тоест те остават на пазара, но на свободна продажба без отстъпки от Здравната каса.


Соня Симеонова
13 Май 2019 | 18:55
Тагове: Здравна каса, аптеки, лекарства, продажба

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook