Родната къща на Иларион Драгостинов продължава да се руши
Родната къща на апостола от Априлското въстание Иларион Драгостинов в Арбанаси продължава да се руши. С всяка изминала година състоянието на къщата става все по-тежко, като постройката е почти съборена, а дворът на историческата светиня е обрасъл с треви и храсти.
Председателят на Националния клуб "Иларион Драгостинов" за пръв път вижда къщата на големия революционер през 1976 г. Тогава домът на един от апостолите бил напълно запазен. Днес обаче къщата е почти съборена, а дворът е обрасъл в дървета и храсти. Реставрираната ограда също се руши, а автентичният зид е заплашен от срутване.
Съседите от околните къщи се срамуват от състоянието на Историческата светиня, която всекидневно е изложена пред погледа на туристите.
Още през 90-те години Стоян Калпушков започва да търси съдействие от държавата за реставриране. През 2006-а година от Mинистерството на културата са отпуснати средства за ремонт на оградата. По думите на Калпушков вложените пари са много по-малко от отпуснатите. До днес той продължава да търси съдействие за реставрация на къщата.
Преди време местни патриоти поставиха на оградата на рухналата къща табела с послание, че не само гражданите, а и държавата трябва да се срамува от потъпкването на историческата ни памет.


Соня Симеонова
10 Май 2019 | 19:08
Тагове: Иларион Драгостинов, къща, средства, ремонт

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook