Образователният министър Красимир Вълчев назначил проверка във ВТУ
Отнемането на студентски права на членове на Студентския съвет е намеса в студентското самоуправление, което е част от академичното самоуправление. Тази намеса е недопустима и рискува да опорочи предстоящия избор на ректор във ВТУ, това каза министърът на образованието и науката- Красимир Вълчев по повод сигнала на ВМРО, че по разпореждане на ректора са били затворени избирателни секции за представители на студентите в Общото събрание на университета. Поискана е спешна среща с премиера Борисов.
Законът за висшето образование е поверил отговорността за управлението на висшите училища изцяло на представителите на академичната общност, на техния разум, затова министърът има малко корективни действия в случая с казуса във ВТУ. Въпреки това министърът е назначил проверка на висшето заведение.
Образователното министерство е дало становище, че мандатът на Общото събрание изтича, но мандатът на членовете на Студентския съвет е индивидуален и те не бива да бъдат подновявани всички. Трябва да се направи частичен избор за попълван на квотата. От министерството са категорични, че уважават академичната автономия на висшите училища и са изключително предпазливи да се намесват в тази академична автономия. "Академичният състав трябва да уважава и студентското самоуправление като част от автономията", каза още министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.


Соня Симеонова
7 Май 2019 | 18:31
Тагове: ВТУ, проверка, министър, образование

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook