Ритуалът" /> 2700 яйца и близо 300 козунака бяха осветени в катедралния храм "Рождество на Св. Богородица" - Евроком Царевец | Новини


2700 яйца и близо 300 козунака бяха осветени в катедралния храм "Рождество на Св. Богородица"
2700 яйца и близо 300 козунака бяха осветени в катедралния храм "Рождество на Света Богородица" от Негово Високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий. Осветените яйца ще бъдат раздавани на миряните в празничната нощ на крепостта Царевец.
Ритуалът по освещаването се извърши по време на отслужването на сутрешната света литургия на Велики Четвъртък в Катедралния храм "Рождество на Света Богородица". На освещаването присъстваха представители на Община Велико Търново, духовници, както и граждани на старата столица.
Яйцата са дарени от търговски вериги на Община Велико Търново. Боядисани са и украсени в ресторантите на хотелски вериги в града. Освещаването на яйцата се прави преди Дванадесетте Евангелия, които ще се четат тази вечер.
Яйцата ще бъдат раздавани в полунощ на Възкресение на Площад "Цар Асен I". От тях ще получат и живеещите в домовете за възрастни хора "Венета Ботева" и в с. Балван, заедно с младежите от Кризисния център в селото и децата в Центъра за настаняване от семеен тип във Велико Търново.


Вяра Димова
25 Април 2019 | 19:31
Тагове: Великден, яйца, осветяване, ритуал

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook