Великотърновци залагат на родно производство месо за Великден
Тази година Агенцията за безопасност на храните за първи път въведе задължително маркиране на месото с цветни печати - син за българското и червен за вносното месо. Въпреки, че родното производство е малко по-скъпо, великотърновци залагат изцяло на българското месо. От овцевъдния бранш предупреждават, че тонове агнешко вносно месо с неясен произход и без печат се предлагат в търговската мрежа. Най-вероятно става въпрос за месо внос от Македония.
В навечерието на Великден великотърновци предпочитат да купят месо с гарантиран български произход. За да бъде разпознаваемо месото в търговската мрежа, българското е маркирано със син печат, а вносът с червен. За по-голямо удобство на клиентите в някой от магазините агнешкото е в опаковка и е разфасовано на котлет с ребра, плешка или заден бут. Елена Йорданова си купува месо от един и същ магазин, защото е убедена, че месото е българско и е винаги прясно .
На родно производство залагат Ивелина и Василка, които са доволни, че тази година месото лесно може да бъде разпознато.
Цената на агнешкият бут в големите вериги магазини е 12 лв., а в останалите близо 14 лв. Само малка част от хората предпочитат да пазаруват агнешко месо за Великден от Румъния, заради по-ниската цена. В Гюргево килограм агнешко е с 2-3лв. по-евтино, а още по-изгодно е ако се купи цяло агне от производителя, като цената на живо тегло е 6 лв.


Соня Симеонова
24 Април 2019 | 18:54
Тагове: Великден, месо, агнешко, цени

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook