Паметник на ген. Сава Муткуров ще бъде поставен в парк "Марно поле"
Уникален паметник на ген. Сава Муткуров ще бъде поставен в парк "Марно поле". Бюстът е подарък от наследници на генерала. Това съобщиха членовете на инициативния комитет за издигане на паметен знак на генерала в родното му място - Велико Търново. Паметникът ще бъде поставен в Деня на съединението - 6 септември.
Инициативата възниква през миналата година, когато започва събиране на средства за изграждането на паметник от великотърновския скулптор Денислав Сираков. С проф. Камарашев се свързват преките наследници на ген. Сава Муткуров - Александър Кирков и неговата съпруга Парашкева. В семейния архив на семейство Киркови остават част от ценностите свързани с личността на ген. Муткуров- вещи, снимки, плакети, както и богата колекция от ордени и медали. Оказва се, че семейството пази от преди 100 години бюст на ген. Сава Муткуров.
Бюст-паметникът е с размери 60х60см и е направен след смъртта на генерала и е по поръчка от от сина и дъщерята на генерала. По реставрацията на паметника работи скулпторът Денислав Сираков.
Наследниците на ген. Сава Муткуров решават да дарят паметника на Велико Търново, а членовете на комитета, след гласуване вземат решението той да бъде поставен в парк "Марно поле". Инициаторите обсъждат и възможността направеният в наши дни паметник на генерала със събраните в рамките на инициативата дарения от скулптора Денислав Сираков, да бъде поставен в Регионалния исторически музей, в специално оформен кът, посветен на българските регенти с търновско потекло.
Инициативният комитет има идея да направи паметници на Георги Живков и Никола Михов.


Вяра Димова
23 Април 2019 | 18:45
Тагове: ген. Сава Муткуров, паметник, наследници, дарение

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook