Инициативен комитет на ВТУ обвини ВМРО-БНД в груба намеса в делата
Изборите за нов ректор на Великотърновският университет "Св. Св. Кирил и Методий" са пред провал. Скандалите могат да доведат до назначаване на служебен ректор. За сега вотът е пренасрочен от 20 май за 10 юни, но най-вероятно и тогава няма да се проведе, тъй като Студентският съвет все още не е излъчил необходимите 59 членове за Общото събрание. От Инициативния комитет, издигнали кандидатурата на настоящия ректор проф. Христо Бонджолов, смятат, че за създалата се ситуация вина има ВМРО.
Изборите за ръководни органи във ВТУ се политизират, категорични са от Инициативният комитет. Прави се всичко възможно за назначаване на служебен ректор. Според ръководството случаят е безпрецедентен. От Студентския съвет искат да запазят старите си членове в Общото събрание и да проведат частични избори, за да допълнят квотата в Общото събрание.
По думите му целта е назначаване на служебен ректор, като зад действията на Студентски съвет стои една от управляващите партии.
Проф. Буров каза още, че заради така създалата се обстановка изпускат датата 20 май за провеждането на избор за ръководство.
До края на юли е срокът, в който настоящият ректор ще има възможност да проведе легитимни избори. След това министърът на образованието трябва да назначи служебен, който пък ще има половин година на разположение да организира нов вот.


Соня Симеонова
23 Април 2019 | 18:37
Тагове: ВТУ, избори, ректор, дата, пренасрочване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook