Недостиг на кадри в охранителния бранш
Охранителният бранш отчита недостиг на кадри. Причината е изискването, заложено в Закона за частната охранителна дейност, според което охранителите трябва да имат минимум средно образование, за да бъдат назначени на работа, каза главният секретар на Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана Радослав Христов. Това е и основната причина от бранша да настояват за промяна в закона.
В охранителния бранш няма достатъчно кандидати със средно образование и фирмите не могат да намерят охранители, които да отговарят на изискването.
Качеството на работа не зависи от образованието на охранителите, категоричен е Христов.
По думите на Христов ниското заплащане е факторът, който отдръпва охранителите от професията, но заплащането зависи от съответните договори за охрана, които фирмите подписват.
Асоциацията на фирмите за търговска сигурност и охрана ще настояват и за промяна в частта от закона , в който се урежда сключване на договори между общини и охранителни фирми. Като председател на Националното сдружение на общините кметът на В. Търново Даниел Панов също застана зад идеята общините да могат да сключват договори с охранителните фирми.
Панов допълни, че в малките населени места действа модел, който не е много успешен, тъй като охранителната фирма се избира от хората от селото, и би било добре тази практика да се промени.


Соня Симеонова
19 Април 2019 | 18:42
Тагове: охранители, липса, кадри, образование

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook