Риск от провал в избора на ректор на ВТУ, заради липса на студентска квота?
Изборът за ректор на ВТУ трябваше да се проведе на 20-ти май, но заради риск от провал, вероятно ще бъдат отсрочен за 10-ти юни. Окончателно това ще се реши в понеделник. Рискът от провал съществува, защото до този момент не са проведени избори за попълване на квотата на студентите и докторантите към университета. Общото събрание не може да взема законосъбразни решения без да е конституирана квотата на студентите и докторантите.
Студентският съвет във ВТУ, е в просрочие и трябваше до днес да са избрали техните представители в Общото събрание. Към днешна дата не са насрочили нови избори, поради което председателят на ЦИК доц. д-р Янка Тянкова е взела решение да предложи вариант на Академичния съвет, да се излезе от безизходното положение. Ако те не обявят в срок най-късно до 8-9 май 2019 г, това да направи ЦИК. Комисията само ще насрочи и ще организира изборите, но няма ги провежда, защото не може да иззема правомощия на студентите и докторантите.
Председателството на Студентски съвет е взело решение да разкрие секции във Факултета по изобразително изкуство, Пети и Четвърти корпуси, както и в колежа в гр. Плевен. Решението е продиктувано от нуждата студентите от всички основни структури в университета да мога да упражнят правото си на глас, каквото е изискването на Закона за висше образование.
Все още не е ясно дали на 9 и 10 май студентите ще проведат студентски съвет. Това означава, че е под въпрос и изборът за ректор, който по план трябваше да се проведе на 20-ти май.


Соня Симеонова
19 Април 2019 | 18:41
Тагове: ВТУ, избори, ректор, студенти, квота

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook