Проектонаредба предвижда нови екокатегории за автомобилите
Стикер с вграден чип ще показва екокатегорията на автомобила. Екологичните групи са пет и ще се определят при техническия преглед на превозното средство. Проектонаредбата предвижда не само по-лек режим за автомобилите на алтернативни горива като природен газ, но и различна методика на измерване на изгорелите газове.
За да бъдат екологични автомобилите с алтернативни горива, горивните им системи трябва да бъдат настроени правилно. Сега се измерват изгорелите газове на основното гориво, а новата проектонаредба предвижда да се измерва общото отделяне на изгорели газове. Според автоинструктора Марин Райков новата наредба ще допринесе до по-чист въздух
Новите стикери ще бъдат с вграден чип, който ще показва екокатегорията. Той ще се намира в стикера за годишна техническа проверка. Стикерите няма да кореспондират пряко с европейския стандарт, досегашните се определяха от производителя на автомобила
Новите екокатегории ще взимат предвид вида гориво, като така автомобилите с газови уредби ще бъдат облекчени, защото спадат към по-екологичните. Очаква се хаос с екокатегориите определени от производителите, тъй като масово липсва категорията в големият талон на колата.
Наредбата ще поощри хората да си ремонтират и подменят катализаторите, тъй като без тях на практика не може да се изпълни еконормата, зададена от производителя.


Соня Симеонова
17 Април 2019 | 17:02
Тагове: стикер, екокатегория, измерване, автомобил

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook