Велико Търново се превърна в център на честванията на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция
Велико Търново днес е център на честванията на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция. На заседанието присъства президентът на България Румен Радев, ръководителите на върховните съдилища, главният прокурор Сотир Цацаров, министри и други високи гости. А програмата започна още от сутринта.
С молебен в Катедрален храм "Рождество на Св. Богородица" във Велико Търново започна тържественото отбелязване на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. На него присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и много народни представители, кметът на Велико Търново Даниел Панов и гости на честването.
По-късно народните представители бяха посрещнати в музей "Възраждане и Учредително събрание", където бе тържествената сесия на 44-то Народно събрание.
Президентът Румен Радев заяви, че приветства решението на Народното събрание за статута на Велико Търново като духовна и историческа столица.
Във връзка с призива на председателя на Конституционния съд да инициира промени в Конституцията във връзка със статута на Велико Търново, държавният глава посочи, че първо ще обсъди много внимателно с правния си екип тази чисто правна тема.
Помолен да направи сравнение между първото Народно събрание и настоящото, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че би пожелал малко повече българщина и повече от това, което ни обединява.
Програмата по повод отбелязването на 140 години от подписването на Търновската конституция продължи с изнесено заседание във старата столица.
То се проведе в музей "Възраждане и Учредително събрание", където преди това имаше възстановка на събитията от 16 април 1879 г. Историческият звънец удари председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева, с което отбеляза началото на тържественото заседание, което събра кворум от 211 народни представители.


Вяра Димова
16 Април 2019 | 19:13
Тагове: Велико Търново, Търновска конституция, празник, чествания

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook