Цвета Караянчева откри изложбата "Учредителите. Търново и българската държавност"
В музей "Възраждане и Учредително събрание" председателят на парламента Цвета Караянчева откри изложбата "Учредителите. Търново и българската държавност". В нея, освен лични вещи на първите ни законотворци, посетителите имаха възможност да видят оригинала на Търновската конституция и архиерейската корона на Видинския митрополит и български екзарх Антим I, който е бил председател на Учредителното събрание.
В изложбата са включени 80 движими културни ценности, предимно лични вещи и служебни пособия, принадлежали на нашите законотворци. Ценните предмети се съхраняват в 12 културни институции в страната.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи на кмета на града Даниел Панов решението на 44-тото Народно събрание за обявяване на град Велико Търново за историческа и духовна столица на България.
Експозицията в музей "Възраждане и Учредително събрание" представя както водещите политически фигури в Учредителното събрание, така и по-слабо известни участници в "Събора", които задават основните начала на Търновската конституция и определят бъдещото държавно устройство. Представени са културни ценности, принадлежали на 14 народни представители – либерали, консерватори и с неопределени политически пристрастия.
Акцент в изложбата e оригиналът на Търновската конституция. Експозицията ще е с вход свободен на 20 и 21 април.


Вяра Димова
15 Април 2019 | 18:38
Тагове: Цвета Караянчева, изложба, експонати, Конституция

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook