Председателят на Венецианската комисия д-р Джани Букикио получи инсигниите на Доктор Хонорис Кауза
На тържествена церемония бяха връчени почетните инсигнии на д-р Джани Букикио, председател на венецианската комисия доктор Хонорис Кауза на ВТУ. Високото отличие на се присъжда на д-р Букикио за неговия принос за развитието на конституционния диалог не само в региона, но и в света, който на свой ред гарантира необратимостта на демократичния преход в България и осигури така необходимата подкрепа в стремежа към осигуряване на демократична, социална и правова държава на българските граждани.
В качеството си на председател на Венецианската комисия д-р Джани Букикио винаги е подкрепял демократичния процес в България чрез даването на доклади и становища по всички ревизии на Конституцията, както и по ред законодателни инициативи за реформиране на съдебната система.
Д-р Букикио е завършил е право в университета в Бари, където защитава и дисертация, посветена на Обединените нации и става доктор на юридическите науки. От 1971 г. до 2009 г. работи в Съвета на Европа.
Европейската комисия за демокрация чрез право работи в три основни направления: демократични институции и основни права; конституционно правосъдие и редовно правосъдие; избори, референдуми и политически партии.
Д-р Джани Букикио е носител и на множество държавни ордени и награди от различни страни. Той е една от най-забележителните личности в съвременна Европа, едновременно с това известен учен, юрист и преподавател, с голям принос към демократичния процес в България като председател на Венецианската комисия.


Вяра Димова
15 Април 2019 | 17:29
Тагове: Д-р Джани Букикио, инсигнии, връчване, ВТУ

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook