Проф. Милко Палангурски: “Хората, които са създали Търновската конституция трябва да стоят на пиедестал“
Монография, специално създадена, за да разкаже повече за създаването на Търновската конституция представи в навечерието на 16 април историкът проф. Милко Палангурски. "Целта на книга е не толкова да разкрие как е създадена Търновската конституция, а да разкаже кои са тези, които я създават, тези които са допринесли България да тръгне по пътя за Европа", коментира авторът.
Главната цел на книгата е да покажа, че онова, което се създава, е вътрешно-национално усилие, не само от елита и политическите мъже събрани на историята, а от всички. Това са онези хора, които за по-малко от три десетилетия са успели да сложат Българския въпрос на международната сцена, да мобилизират българската нация в националната революция, да направят едно успешно Априлско въстание, което доведе до Източната криза, от която се появява българската държавност. Това усилие в крайна сметка се награждава с една Европейска конституция, с един европейски път за развитие на страната, по който тръгват българите от 1879 година.
Книгата бе оценена като безценна и оригинална, не само от кмета на града, а и от общински съветници приятели и гости
Събитието бе част от официалната програма, посветена на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция и се проведе в Народно читалище "Надежда" във Велико Търново.


Соня Симеонова
15 Април 2019 | 17:25
Тагове: Милко Палангурски, книга, Търновска конституция, България

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook