Храмът на майстор Колю Фичето "Св. св. Константин и Елена" продължава да се руши, институциите нехаят
Храмът на майстор Колю Фичето “Св. Св. Константин и Елена“ продължава да се руши, а хората от квартала настояват той да бъде ремонтиран и отворен за посещение. От църковното настоятелство отговориха, че набират средства за изготвяне на актуални документи, с които може да се кандидатства по Европейски програми.
Вторият по големина в страната храм на Колю Фичето - "Св. Св. Константин и Елена" е издигнат през 1872 година. Десетилетия по-късно храмът е разрушен при земетресение. В 80-те години на миналия век е реставриран, но в наши дни пустее. Миналата години доброволци под ръководството на отец Давид почистват вътрешността, спират течовете в сградата и укрепват конструкцията. От тогава до сега храмът е затворен за посетители. 88-годишната Цанка Косева също се включва в почистването
Къщата на Иванка Атанасова е в непосредствена близост до храма. Жената твърди, че е свидетел на десетки посегателства.
В момента на приземният етаж е изграден малък параклис, който се отваря само на празници. Хората от квартала са единодушни, че храмът трябва да функционира, допълва Иванка.
За да стане отново действаща, светинята известна още като църквата с въртящите се колони са нужни средства, за да се изготви актуално КСС, с което да се кандидатства за европейски средства, каза отец Давид. Иначе всеки, който желае може да помогне за възстановяването на църквата чрез дарителската сметка на църковното настоятелство към храма.


Соня Симеонова
8 Април 2019 | 19:24
Тагове: църква, “Св. Св. Константин и Елена“, Колю Фичето, ремонт

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook