Ръководството на ВТУ тегли кредит от 1 млн. лв за заплати и стипендии
Ръководството на ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий" ще тегли банков кредит от 1 млн. лева. Той ще се ползва само в случай, че сметките на ВТУ са блокирани от фирми за неизплатени дългове. В условията на договора за кредит изрично е подчертано, че кредитът ще се ползва само за изплащане на заплати и стипендии. Юристи са на мнение, че това е в разрез със Закона за публичните финанси.
Финансовото състояние е стабилно, за разлика от фалита преди 4 години, твърдят от ВТУ. В момента задълженията, по които се водят дела са приблизително половин милион лева, а били над 6 милиона лева. Заради запора на сметките на университета преди Коледа от обръчите от фирми, чрез които е източвано ВТУ от 2009 г. насам, ще бъде изтеглен кредит от 1 млн. лева, каза ректорът проф. Бонджолов. Сумата ще подсигури изплащането на заплати и стипендии.
Разговорът с Централата на банка е бил в посока осигуряване на кредитна карта, която ще се ползва само в краен случай
Според условията на договора, заемът ще е с лихва от 2,7 %. Според някой юристи това е в разрез със Закона за публичните финанси, където пише, че държавните университети и БАН не могат да вземат заеми, освен ако не са безлихвени.


Соня Симеонова
5 Април 2019 | 18:43
Тагове: ВТУ, кредит, сметки, стипендии, запати

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook