Възрастна жена е с редица заболявания заради теч на покрив и нехайство на съседи
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще готви нови правила за управление на етажната собственост. Те трябва да доведат до по-качествена поддръжка на сградния фонд и въвеждане на механизми на контрол за лицата, предоставящи услугите на професионално управление на етажната собственост.
Според сега действащия Закон за управление на етажната собственост се предвиждат глоби за лицата, отговорни за сериозни нарушения, които не предприемат необходимите мерки, за ремонт на покрива и поддръжка на сградата. Проблемът е, че голяма част от собствениците не живеят на адреса и в повечето от случаите не са заинтересовани.
Иванка е собственик на етаж от триетажна къща повече от 30 години. Наричаме я условно Иванка, защото не желае да застане с името си пред камерата. Мъките на възрастната жена започнали преди 10 години, когато покривът протекъл. Жената разказва, че със страх използва тоалетната и банята, защото таванът може да се срути по всяко време. В следствие на влагата Иванка е с няколко заболявания.
Двамата собственици на горните два етажа не живеят във В.Търново и рядко наобикалят имота си. Иванка не веднъж е разговаряла с тях да предприемат мерки, но те не желаели да направят ремонт. Жената се принудила да поиска съдействие от кмета на града.
Единственият вариант за Иванка е да направи сама ремонт. Според адвокат Кирил Станчев и Закона за управление на етажната собственост чл.6 т.9, жената има право да направи ремонт, а после с фактура от закупените материали и извършената работа да предяви претенции пред съседите, средствата да и бъдат възстановени.Ако разходите, извършени от нея не бъдат възстановени по реда на ал. 6, тя има право да предяви иск срещу останалите собственици, които отговарят солидарно за възстановяването им.


Соня Симеонова
4 Април 2019 | 18:32
Тагове: покрив, теч, ремонт, закон, етажна собственост

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook