Бъдещето на ВТУ поставено на карта, защото ректорските избори може да бъдат нелегитимни?
Има сериозна опасност ректорските избори във Великотърновския университет, насрочени за 20 май, да бъдат нелегитимни. За това предупреди ректорът проф. Христо Бонджолов. Причината е, че Студентският съвет отказва да определи своите представители в Общото събрание на университета, което да проведе изборите. От Студентският съвет заявиха, че сроковете за избиране на представители са много кратки.
Заради членове на Студентският съвет, които са завършили или нямат достатъчно кредити, за да са в състава, структурата няма легитимно представителство на Общото събрание, което да проведе на 20 май ректорски избори. Това означава, че или трябва да се назначи служебен ректор, или да се ликвидира ВУЗ-а. Проф. Христо Бонджолов посочи, че председателят на Студентският съвет отказва да назначава избори за членове.
Ректорът допълни, че 800 преподаватели са заложници на една група партийно организирани студенти и недоумява защо прокуратурата бездейства, след като според тях има нарушение на Закона за висшето образование. В своя защита председателят на Студентския съвет Иван Маринов каза, че сроковете за избор на членове е доста кратък. За проблема е изпратено писмо да просветния министър Красимир Вълчев и е много важно да се изчака неговият отговор.
Маринов бе категоричен, че няма да саботира ректорските избори.
Според ЦИК крайният срок за представяне на членовете е 11 април.


Соня Симеонова
3 Април 2019 | 18:44
Тагове: ВТУ, студентски съвет, избор, членове, срок

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook