Рушащи се къщи и мръсотия пред погледа на туристите на ул. "Опълченска"
Рушащи се къщи, изронени бордюри и тротоари, буйна растителност и мръсотия са само част от гледката откриваща се пред десетките туристи преминаващи през улица "Опълченска". Голяма част от къщите са с опасност от срутване, а собствениците нехаят. Общината се опитва да ги открие, но без резултат
Преди 6 години Маргарита Никифорова решава да си купи къща с изглед към Царевец, харесала на ул. Опълченска. Още първата година започнала да съжалява, защото къщите не са стабилни, улицата поддава, тротоарите са изронени и не се чисти. Маргарита написала няколко писма до кмета и до отдел „Екология“ към общината, но резултат нямало.
Според Маргарита най- голямата опасност са рушащите се къщи, заради една от тях жената се обърнала към Гражданска защита.
За Ганна Бесарабска проблемът е доста по сериозен, тъй като домът ѝ е в непосредствена близост до рушаща се къща, която има вероятност да повлече и нейната.
Ганна също е подавала сигнали до различни институции за състоянието на улицата.
Арх. Донка Колева обясни, че рушащите се къщи от улицата вече не са със статут на паметници на културата, затова за тях трябва да се погрижат собствениците, въпреки, че е доста трудно да се открият, а още по-трудно е да им се въздейства да предприемат ремонтни дейности. Зам.-кметът на общината - проф. Камарашев, каза, че са направили всичко възможно да издирят собствениците, но без резултат. Той обеща да направи оглед на рушащите се къщи.“Иначе, частичен ремонт на улицата бе направен през април 2018г. Община Велико Търново е разработила проект за пълната й реконструкция. Работи се за привличане на средства по европейски финансови механизми", допълни още заместник-кметът.


Соня Симеонова
2 Април 2019 | 19:37
Тагове: къщи, рушене, опасност, живущи

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook