Килийното училище в гр. Дебелец става ритуален дом за тъжни поводи
Килийното училище в град Дебелец ще бъде пригодено в ритуален дом за тъжни поводи. За целта вече има изготвен проект, все още текат процедури, след което община В.Търново като бенефициент ще трябва да кандидатства за средства за строежа, каза кметът на гр. Дебелец Снежана Първанова.
Едно от първите килийни училища е в гр. Дебелец. То функционира до 1862 година, когато в града е създадено първото светско училище. По-късно през годините, сградата на старото школо е обявена за паметник на културата. С началото на новия век обаче училището започва да тъне в разруха, а средства за спасяването му няма. Една от големите болки на дебелчани, това е състоянието на Килийното училище към църквата "Св. Марина", в която е учителствал и самият Петко Славейков. Вече има изготвен проект то да се превърне в обреден дом, каза кметът на града Снежана Първанова
Кметът на гр. Дебелец каза, че са намерили начин сградата да бъде практически използваема, предвид това, че се намира в един комплекс с гробищния парк и една от църквите в града.
Все още проектът е на етап експертен съвет и има още процедури, които трябва да бъдат изпълнени, включително и кандидатстване за средства за строителните дейности. Прогнозата това да се случи е за 2020 година.


Соня Симеонова
2 Април 2019 | 19:35
Тагове: Дебелец, килийно училище, сграда, ритуален дом

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook