Около 1000 ученици са минали през центъра за кариерно ориентиране във Велико Търново от началото на учебната година
Около 1000 ученици са минали през центъра за кариерно ориентиране във Велико Търново от началото на учебната 2018 – 2019 година. По думите на ръководителя на центъра Даниела Марова, все по-често се появява необходимостта да се говори на тази тема както сред учениците, така и сред родителите.
Ученици от всякакви възрасти посещават центъра за кариерно ориентиране в старата столица. За индивидуални консултации се обръщат предимно в преходните етапи 5-7 клас и 10-12 клас.
Тази година центърът разширява дейността си и последните прояви са свързани с така наречените отворени обучения, които събират голям брой ученици.
Даниела споделя, че все повече у нас започва да се говори за кариерното ориентиране сред децата, а то според нея трябва да започне от най-ранна детска възраст.
Според нея в училищата трябва да се въведе предмет по кариерно ориентиране или позициониран офис във всяко училище, който да допринесе за правилния избор на децата.
Към момента в учебния процес на учениците са предвидени само няколко часа за цялата учебна година, а това според Даниела е напълно недостатъчно за учениците.
Летните месеци са периодът, в който децата търсят консултация от професионалистите в центъра, най-активни са учениците от преходните групи, които са избрали своето образование или им предстои такова.


Вяра Димова
27 Март 2019 | 18:48
Тагове: ученици, кариера, ориентиране, професия, център

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook