Любопитни факти за Търновската конституция
Среща – разговор с любопитни факти около приемането на Търновската конституция и работата на Учредителното народно събрание от 1879 година се проведе в Основно училище "Патриарх Евтимий". Представители от Регионалния исторически музей във Велико Търново споделиха интересни истории на учениците.
Целта на срещата е да се съхрани историческата памет, която е гаранция за националната ни идентичност, споделят организаторите от Кариерния център към Общинския детски комплекс. Тяхната идея е музейните експонати да достигнат до повече хора, да бъдат представени в по-нетипична среда, различна от тази в музея. На открития урок седмокласниците от Основно училище "Св. Патриарх Евтимий" имаха възможност да видят старинни вещи, които се съхраняват в Регионалния исторически музей.
По думите на доц. Светла Атанасова вниманието на учениците се привлича най-вече от показваните вещи, а причината според нея е живия контакт, който те имат с културните ценности и могат да разгледат и дори да пипнат.
По време на едночасовата среща учениците имаха възможност да зададат своите въпроси. Традиция е Историческия музей в старата столица да гостува с открити уроци в търновските училища, това се осъществява също и с инициативата "Музей в куфар", която стартира преди четири години.


Вяра Димова
27 Март 2019 | 18:43
Тагове: РИМ, урок, експонати, музей, Търновска конституция

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook