Проф. Пламен Павлов представи новата си книга "Забравеното Средновековие"
Историкът и преподавател във ВТУ - проф. Пламен Павлов представи най-новата си книга "Забравеното Средновековие" пред търновската аудитория. Само за месец изданието привлича хиляди читатели и вече е на път да изчерпи първия си тираж. Освен от проф. Пламен Павлов, книгата бе представена от доц. Николай Кънев – декан на Историческия факултет на Великотърновския университет.
В рамките на 300 страници авторът повежда читателя на средновековно пътешествие, чиято цел е да представи по обективен и достъпен начин онези личности и събития, които поради една или друга причина са останали на заден план в историческото ни познание. Книгата включва 25 сюжета, свързани със събития и личности от средновековна България. Авторът представя по обективен и достъпен начин личности и събития, балансира духовната, политическата и културната история.
Книгата припомня много от достиженията в българската историческа наука, които по думите на доц. Кънев се дължат на проф. Павлов.
Половината от статиите в книгата не са нови, но са редактирани и допълнени от проф. Павлов, а другата част са нови неща, допълни проф. Павлов.
Други от темите връщат времето към последните дни на цар Самуил, както и към последния владетел на Първото българско царство – Пресиан II, син на цар Иван Владислав. Интересни факти напомнят за въстанието на Петър Делян, а също и за съюзниците на първите търновски царе – братята Петър и Асен. Един от очерците е посветен на Константин II Асен – син на цар Иван Срацимир и считан за последен владетел на Видинското царство, просъществувало до 1422 година.


Вяра Димова
21 Март 2019 | 18:14
Тагове: Пламен Павлов, книга, Средновековие, история

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook