Белодробната болница във Велико Търново с поредна седмица на отворените врати
Безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата се провеждат в областните градове на страната. Инициативата ще продължи през цялата седмица. Специализираната белодробна болница във Велико Търново е едно от заведенията, които отварят врати за преглед.
Туберкулозата е хронично протичащо възпалително заболяване, което засяга предимно белите дробове. Безплатната инициативата се провежда във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март.
По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се извършват допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.
Тази ежегодна проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги. По този начин на много хора случайно се открива болестта, допълва д-р Денчева.
През изминалата 2018 година от безплатните профилактични прегледи са се възползвали около 360 човека.


Вяра Димова
18 Март 2019 | 17:05
Тагове: болница, туберкулоза, преглед, диагностика, лечение

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook