Икона с чудотворните мощи на св. Ефрем пристигна във Велико Търново
Икона с чудотворните мощи на св. Ефрем Нови Чудотворец пристигна в катедралния храм „Рождество Богородично“ във Велико Търново. Мощите идват от Гърция, там откъдето е и самият св. Ефрем.
Стотици хора измолиха здраве и разрешаване на различните си проблеми от светията, който и в България започна да върши чудеса.
Поклонението на иконата се прави с цел популяризиране живота, мъченичеството и чудесата на св. Ефрем. За светеца се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за страшни болести като рак, психични разтройства, сърдечни болести.
Идването на мощите на св. Ефрем Нови Чудотворец съпътства и събитието по представяне на книгите за неговия живот и чудеса „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ и детската „Светецът светкавица“. Техен автор е журналистът Ангел Бончев. Премиерата на книгите във Велико Търново е специална, заради гостуването на гръцкият певец Никос Месогитис, който сподели своите лични преживени чудеса и уважението и обичта на гръцкия народ към св. Ефрем Нови. През 2011-а година Никос е един от тримата души, присъствали на отваряне раклата с мощите на св. Ефрем в гръцкия град Неа Макри, малко преди канонизацията на светията. Народът на Гърция го е нарекъл светец-светкавица, защото светкавично отговаря на молбите на призоваващите го. Иконата с чудотворните мощи на св. Ефрем Нови Чудотворец ще остане за поклонение до 17:30 часа днес. Следващото място, което иконата ще посети другата седмица е Ловеч.


Вяра Димова
17 Март 2019 | 12:44
Тагове: икона, св. Ефрем, чудотворец, вяра

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook