Тодоровден в Арбанаси
За 29-ти път село Арбанаси е домакин на празника Тодоровден. По традиция празникът се пада винаги в събота - Тодорова събота, на първата седмица от Великия пост. В село Арбанаси празникът се организира от кметството, Клуба по конен спорт „Калоян 92“ и читалищното настоятелство. Тодоров ден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните български кушии. Празника започна с дефиле на конете и жокеите по улиците на Арбанаси.
Атракция на празника отново бяха красивият файтон, който вози безплатно жителите и гостите на село Арбанаси, както и понито Джина, което зарадва детската аудитория.
Сред гостите на празника бе и кмета на Велико Търново – Даниел Панов, който подчерта пред присъстващите древните български традиции свързани с конете.
Празничен молебен отслужи Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.
След празничните поздрави, в центъра на селото започна традиционният за празника конкурс за най-гиздав кон и ездач. Всички над 20 коня и жокея дефилираха пред жителите и гостите на селото, а жури оцени най-добрите сред тях. В ранния следобед бе планирана и демонстрация на конната база „Калоян“. Гостите имаха възможност да видят различни породи коне. Духова музика, безплатна храна и вино бяха част от подаръка на селото към гостите на празника.
За настроението се погрижи Духовият оркестър при Община Велико Търново с диригент Владимир Бошнаков, както и възпитаниците на Детско вокално студио „Румина“ с ръководител Румяна Начева.


Вяра Димова
16 Март 2019 | 15:15
Тагове: Тодоровден, Арбанаси, коне, дефиле, празник, Калоян

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook