С традиционна празнична програма Арбанаси ще отпразнува Тодоровден
За пореден път в Арбанаси ще бъде отбелязан Тодоровден. Традиционният български празник ще събере стотици почитатели на конния спорт и на конете от цяла България. Събитието се организира от кметството на село Арбанаси, читалищното настоятелство и клубът по конен спорт – с. Арбанаси. Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар. По традиция се празнува първата събота след Сирни заговезни. Наричат го още „Конски Великден“, защото се празнува за здравето на конете. И тази година в село Арбанаси празникът ще бъде отбелязан с богата програма. За 29-ти път село Арбанаси прави организирано честване. Традициите, които село Арбанаси пази през годините на този ден, са свързани със състезателите на конната база.
Както всяка година и сега клубът по конен спор в Арбанаси ще покаже около 30 коня. Отделно ще бъде на разположение и файтон, както и пони за детската аудитория. След водосвета в централната част на селото при хубаво време от клуба са подготвили и състезание с коне.
В 15 часа е планирана демонстрация на конната база „Калоян“.Конете, които ще вземат участие на празника са български, допълни треньорът. Духова музика, безплатна храна и вино са част от подаръка на селото към гостите на празника, подчерта кмета.
За настроението в празничния ден ще се погрижи музикално студио „Румина“.


Вяра Димова
14 Март 2019 | 18:22
Тагове: Тодоровден, конен, спорт, Арбанаси, празник

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook