Велико Търново чества 3 март
С богата тържествена програма Велико Търново отбелязва 141 години от Освобождението на България. Събитията, посветени на Националния празник на Република България започнаха с ритуално издигане на знамената на България, Европейския съюз и Велико Търново под звуците на химна на България.
Наградата „3-ти март“ по традиция се връчва от 2008 година насам с цел стимулиране и подпомагане на млади офицери и специалисти, възпитаници на Националния военен университет „Васил Левски”, както и утвърждаването на град Велико Търново като притегателен научен и образователен център.
Наградата се присъжда ежегодно по повод Националния празник на Република България. Тази година тя е в размер на 5 000 евро, а неин носител е курсант старшина Иван Стоянов Пърчев. Той завършва обучението си по военна специализация „Ядрена химическа биологична защита и екология“ и гражданска специалност „Защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи“.
Наградата „3-ти март“ връчи кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов.
Празничната програма продължи с литературно-музикална композиция „3-март – Ден на нашето българско достойнство и памет“ в изпълнение на Белослава Маринова, Ивана Петрова и Николай Кръстев – ученици от Професионална математическа гимназия „Васил Друмев“. Автор е Анна Ненова, преподавател по български език и литература.
Празничните прояви във Велико Търново продължиха с празничен богослов, военен ритуал за полагане на венци и цветя на признателност пред паметника „Майка България“, изложба на оръжия и традиционно българско хоро.


Вяра Димова
3 Март 2019 | 13:00
Тагове: 3 март, празник, НВУ, , честване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook