500 водещи руски ВУЗ-а приемат безплатно наши студенти
Около 500 водещи руски университета с над 600 специалности участват в програма предлагаща прием за безплатно образование за чуждестрани студенти в Русия. Това каза Роберт Шестаков, представител на Министерството на науката и висшето образование на Руската федерация и съветник в Посолството на Русия в България. Той бе на среща със студенти и ученици във В. Търново.
Програмата е предназначена за 15 000 студенти от цял свят, както и за български студенти, като квотите за броя на кандидатите се увеличава през годините. През 2013г., квотата е включвала 50 българи, а през 2017 г. - 208. През същата година 670 човека са проявили интерес към програмата, а 236 са били приети. Обучението е напълно безплатно за българските студенти и е за сметка на бюджета на Руската федерация. Необходимите документи за кандидатстване са диплома за средно образование или академична справка за учениците в 12-и клас, две медицински свидетелства, международен паспорт и заявление - анкета с личните данни и желаните специалности. Подаването на документите става по електронен път.
Всеки студент, приет по програмата, получава държавна стипендия от руското правителство. Приетите чужди студенти се настаняват в общежитие, което е на цена от 100 до 400 рубли, колкото е цената на една кока-кола или на едно кафе в Берлин, Лондон или Мадрид, посочи Шестаков.Всеки кандидат-студент има право да си избере шест университета, но не повече от два във федерален окръг, а в Русия има седем федерални окръга.
По думите му най-голям е интересът към специалностите - международни отношения, икономика, мениджмънт, право, авиостроене, психология, медицина. Русия гарантира и държавна стипендия.
Обучението в руските университети е класическо, стандартно, като за бакалавър обучението е четири години, в осем семестъра. За магистратура се учи две години, или четири семестъра, а за аспирантура - три години, или шест семестъра.


Соня Симеонова
22 Февруари 2019 | 16:54
Тагове: Русия, ВУЗ, университети, студенти, Шестаков

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook