Повече от 350 души са дарили кръв от началото на годината в отделението по трансфузионна хематология във Велико Търново
Повече от 350 души са дарили кръв от началото на годината в отделението по трансфузионна хематология към областната болница във Велико Търново. Броят на кръводарителите за 2018 спрямо 2017 година расте, но необходимост от кръв винаги има, каза началникът на отделението д-р Марияна Витанова.
Недостиг на доброволни и безвъзмездни кръводарители има целогодишно. Голяма част от хората даряват кръв при спешна нужда на кръвопреливане за техен близък.
Апелът на д-р Витанова е регулярно да идват кръводарители в отделението, за да се попълва липсващия резерв, защото е много важна навременната намеса при острите случаи. Идеята на специалистите от отделението е да мотивират повече хора да станат редовни кръводарители.
Отделението има необходимост от всички кръвни групи.
И през тази година ще продължат акциите на терен извън кръвния център, споделя д-р Витанова. Но всеки ден за специалистите е акция, защото трябва да се набавят непрекъснато свежи количества кръв за използване при спешни състояния.
Кръводарителите задължително трябва да са здрави хора навършили 18 години и не повече от 60 години, трябва да са отпочинали, спали и закусили, а минималното тегло да бъде 50кг. Минималният срок между две кръводарявания е 50 календарни дни. В рамките на календарната година също има ограничения, за мъжете 5 пъти, за жените 4 пъти.
Най-голямата провокация към хората, които даряват кръв е близкия, който има нужда от нея.
Ползи има и за самия кръводарител. Една от тях е че се извършва задължителен предварителен медицински преглед, целта на който е да се установи, дали кръводаряването ще създаде риск за здравето. Кръвта подлежи на задължително изследване за трансмисивни инфекции и други имунохематологични изследвания. Всеки има право да научи резултатите от изследванията си.


Вяра Димова
20 Февруари 2019 | 17:51
Тагове: кръводаряване, кръводарители, кръвен център

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook