Управляващите обезмислят преференцията
Никога не е имало нужда от по-наложително налагане на вето върху закон, отколкото сега върху Изборният кодекс. Управляващите променят изборните правила три месеца преди изборите, а най-фрапиращото е, че обезсмислят преференциалният вот, каза политологът Тодор Галунов в сутрешния блок на Евроком Царевец.
Най-фрапиращото от всичко това, което се случва през последните дни в България е обезсмислянето на преференциалният вот, който предизвика негативизъм в обществото, каза политологът проф. Тодор Галунов
Гражданите са лишени от право да избират. Действащата изборна система дава възможност на партиите да подреждат сами своите кандидати, а преференцията дава възможност на гражданите да поразместят подредените от партиите кандидати. Това не се харесва на тесните партиини елити.
По този начин управляващите искат да възобновят една партиина аристокрация, която да влиза във всички възможни избори, а другата част от листата да бъде пълнеж и допълване на елита. Цялата тази процедура беше излишна и ГЕРБ загуби от нея. При положение, че изтича мандатът на избирателната комисия, тя трябва да бъде сменена. В противен случай изборите могат да бъдат счетени за нелигитимни. Що се отнася до самите избори, политологът твърди, че ще бъдем свидетели на парадокс, защото въпреки ниското доверие на хората към управляващата партия, те отново ще гласуват за нея.


Соня Симеонова
19 Февруари 2019 | 16:23
Тагове: Галунов, преференция, избори, закон

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook