Студент от Великотърновския университет твърди, че е отстранен заради личен конфликт с ректора
Студент от Великотърновският университет бе отстранен от учебното заведение със заповед на ректора проф. Христо Бонджолов за една година. Според Петър Петров мотивите за отстраняването са лични и няма причина за подобна санкция. Ректорът заяви, че студентът е нарушил правилника и няма нищо лично в мотивите.
Само един семестър остава на великотърновския студент Петър Петров, за да завърши магистратурата си в специалност „Международни икономически отношения. Международен бизнес“. В края на миналия месец той получава чрез електронната система на Центъра за административно обслужване на студентите във ВТУ, ректорска заповед от 24 януари 2019 година, че е отстранен от университета за една година. Студентът твърди, че решението на ректора е незаконно, защото не попада в нито една от хипотезите на Закона за висшето образование.
Петър твърди, че мотивите на ректора проф. Христо Бонджолов са лични, защото през май миналата година е изпратил сигнал в Министерството на образованието срещу промените в правилника на ВТУ. През ноември миналата година е бил отстранен и като член на Академичния съвет на университета.
Ректорът проф. Христо Бонджолов заяви, че студентът е проверяван по сигнал на негов колега за нарушения, извършени преди година и половина. Тогава, между двете си магистратури, Петър Петров неправомерно е бил член както на Студентския съвет, така и на Академичния съвет, защото има прекъсване на студентската дейност. Нарушението е открито сега и затова е наказанието за една година отстраняване от университета, посочи проф. Бонджолов
Ректорът отрече обвиненията на Петър, че е отстранен по лични подбуди. Той подчерта, че ако беше така е щял да отстрани студента още в началото, когато срещу ректора е водена политическа кампания.
Петър Петров, който загуби студентските си права за една година, е завел жалба в Административния съд във Велико Търново. Жалби са изпратени и до Министерството на образованието и до Националното представителство на студентските съвети.


Соня Симеонова
13 Февруари 2019 | 18:48
Тагове: ВТУ, студент, ректор, заповед, отстраняване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook