Евгени Маринов: Новата система няма да спре интернет търговията на фалшиви лекарства
Новата система за верификацията на лекарствата няма да спре интернет търговията на фалшиви лекарства, това каза фармацевтът Евгени Маринов - председател на Регионалната фармацевтична колегия във Велико Търново. От структурата все още не са взели решение за насрочения на 20 февруари протест по повод новите правила в Евросъюза за безопасност на лекарствата.
Недоволството на фармацевтите се поражда от въвеждането на новите задължения. По думите на Евгени Маринов, идеята е все още неясна за българските фармацевти и потребители. Хората не са подготвени и не са достатъчно запознати с изискванията и санкциите, а срокът от 6 месеца е твърде кратък. България е една от четирите държави, които ще внедрят новата система без тя да е предварително изпитана.
По официални данни в Европа делът на фалшиви лекарства е между 1 и 4 % и ако някой иска да ги продава, винаги може да намери начин.
Проблемът в приемането на новите правила не идва от инвестициите, които аптеките в страната трябва да направят за софтуер, а от неяснотите, които има по самата система.
Оказва се, че верификацията на лекарствата е голям удар и по малките генерични производители. Инвестицията по поточни опаковъчни линии са големи, което ще доведе до липса на лекарствени препарати, а други ще бъдат с повишени цени, коментира още фармацевтът.
На 19 февруари е насрочено събрание на Управителния съвет във Велико Търново, на което ще се вземе решение по какъв начин да се включи в протеста по повод въвеждането на новите правила.


Вяра Димова
12 Февруари 2019 | 18:29
Тагове: аптеки, система, лекарства, интернет, продажба

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook