Предпочитаме Трифон Зарезан пред Свети Валентин
Повече от 200 хиляди българи предпочитат Свети Трифон Зарезан на 14 февруари. Десетки пъти по-малко са празнуващите Деня на влюбените. Къде ще празнуват великотърновци и защо предпочитат празника на виното, вижте в следващия репортаж.
Вече са резервирани повечето заведения във Велико Търново и областта за предстоящите празници на 14 февруари: Трифон Зарезан и Свети Валентин. Резервациите за вечерта вече са направени в повечето ресторанти, а кувертите варират от 30 до 50 лева. Някои заведения залагат на специално меню в празничната вечер, други обаче не са изготвили такива, а разчитат на свободната консумация, тъй като тази година празникът е през работните дни.
Оказва се, че българите залагат повече на традиционния празник Трифон Зарезан.
Извън споровете на поколенията и тяхното възприятие за света, има обективни причини и двата празника да намерят своите привърженици. И макар официално Трифон Зарезан да се чества от българската църква на 1-ви февруари, много хора продължават да приемат и датата 14-ти февруари за този празник.
Голяма част от българите не делят двата празника и на 14 февруари ги обединяват. Повечето от тях тази година се спират на домашната обстановка.
Семейство Костадинови са вече повече от 40 години заедно и споделят, че през годините българският празник надделява над чуждия и те по-често отбелязват празника на виното.
Има и такива, които все още не са направили своите планове за 14 февруари, но са категорични, че ще отбележат единия от двата празника. Не малка част от жителите на града предпочитат да посрещнат деня на виното и любовта през уикенда, дори и извън града. По данни около 160 хиляди българи ще пътуват в страната през почивните дни.


Вяра Димова
11 Февруари 2019 | 19:44
Тагове: Трифон Зарезан, Свети Валентин, празник, вино, любов

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook